miercuri, 28 septembrie 2011

Boli sexuale parazitare


Ø FTIRIAZA PUBIANA

Definiţie: Este o maladie parazitară produsă de Phtirius pubis sau păduchele lat care se transmite în cursul raportului sexual; este asociată frecvent cu alte boli venerice.

Surse de dificultate:

Phtirius pubis este una din cele trei familii de păduchi care se găsesc la om. Este un parazit de dimensiuni mici, 1-2mm, care se hrăneşte cu sângele uman, producând local un prurit intens.

Manifestări de dependenţă:

Apar după o lună de la contractarea unui parazit adică atunci când acesta a dat naştere la o nouă generaţie (40-60 paraziţi) care produc un prurit local intens şi permanent cu exacerbare nocturna. Apar ulterior excoriaţii prin grataj, pete albastre de aspect rotund produse de înţepăturile păduchelui lat. Pot să apară leziuni secundare ale parazitozei: streptococii, furuncule, eczematizări locale, adenopatii inghinale.

Ø SCABIA

Definiţie: Este o parazitoză produsă de Sarcoptes Scabiae, care se transmite numai de la un om la altul, şi nu de la animale, cel mai uşor prin contact sexual, dar şi prin contactul cu haine contaminate.

Manifestări de dependenţă:

De la contaminare până la apariţia simptomelor tipice de scabie trec de regulă 60 de zile. Se manifestă prin prurit persistent, exacerbat noaptea (parazitul se hrăneşte cu celulele superficiale şi depune ouăle în şanţuri săpate în stratul cornos). Apare şancrul acarian – linie fină, şerpuitoare de aproximativ 1,5 cm, localizată în zonele cu prurit accentuat, cu unul dintre capete ce prezintă o veziculă perlată. Vezicula perlată (eminenţa acariană) este o formaţiune de mărimea unei gămălii de ac fiind plină cu lichid clar; este locul unde se găseşte femela. Pot să apară leziuni de grataj, eczeme, leziuni infectate, leziuni veziculoase.


Ø OXIURAZA

Definiţie: Este produsă de Enterobius (Oxiurus) vermicularis, un vierme intestinal nematod.

Surse de dificultate: apare după un contact sexual vaginal neprotejat după penetrarea anusului, prin migrarea oxiurilor la nivelul vulvei şi vaginului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment